Lovetotravel.pl Przewodnik turystyczny |
Strona g³ówna
|
Europa | Azja | Ameryka Po³udniowa | Ameryka Pó³nocna | Australia | Afryka |
Kuchnia słowacka podobnie jak inne kuchnie europejskie przyjmowała wpływy od swoich sąsiadów, w tym przypadku czerpała z kuchni przede wszystkim czeskiej, ale także węgierskiej, austriackiej, polskiej i ukraińskiej.
Knedliki to potrawa s³owacka, ale równiez czeska. Potrawy Smaki kuchni słowackiej nie należą do najbardziej cenionych w świecie. Dominują tam potrawy przyrządzane na bazie mięs, głównie wieprzowiny oraz ziemniaków. Popularne są też różne rodzaje koziego sera. Prażony ser Podstawą dla turysty przebywającego na Słowacji jest spróbowanie prażonego sera. Potrawę tę robi się w niezwykle prosty sposób. Specjalny rodzaj żółtego sera smaży się w panierce na głębokim tłuszczu, a danie to podaje się z frytkami i sosem tatarskim. Bez wątpienia jest to najpopularniejsza potrawa zamawiana przez Polaków. Ryby Ostatnimi czasy również importowane owoce morza coraz odważniej zdobywają słowacką kuchnię. Z ryb najczęściej przyrządza się karpia i pstrąga, które hoduje się na Słowacji. Karp jest także obowiązkowym daniem wigilijnego menu: smażony, panierowany, z orzechami, czosnkiem lub w cieście piwnym. Pstrąga się piecze lub napełnia nadzieniem z migdałów, szynki lub sera, podaje się go również gotowanego. Kluski Popularnym daniem na Słowacji jest strapaczka, która znana jest także na Węgrzech. I właśnie tam podawana jest jako deser, mimo że składają się na nią ziemniaczane haluszki (kluski) z bryndzą i słoniną podawane ze słodką i kwaśną śmietaną. Niektórzy uważają, że kuchnia słowacka różni się od czeskiej bogatszym użyciem przypraw, czym przypomina kuchnię znaną na Węgrzech. Piwo
Do każdego dania nieodłącznym elementem jest słowackie piwo, najpopularniejsze w tym kraju to Złoty Bażant. Dla miłośników wina godnym polecenia są te z okolic Bratysławy i Koszyc. S³owacja - miasta
S³owacja - co warto wiedzieæ
Kuchnia S³owacka - dodaj komentarz:
|