Kuchnia S³owacka


Strona g³ówna -> S³owacja -> Kuchnia S³owacka
Lovetotravel.pl
 Przewodnik turystyczny
Strona g³ówna   
Europa Azja Ameryka Po³udniowa Ameryka Pó³nocna Australia Afryka
Austria   Belgia   Bia³oruœ   Bu³garia   Chorwacja   Czechy   Dania   Estonia   Finlandia   Francja   Grecja   Hiszpania   Holandia   Irlandia   Litwa   £otwa  
Niemcy   Norwegia   Polska   Portugalia   Rumunia   Serbia   S³owacja   S³owenia   Szwajcaria   Szwecja   Ukraina   Wêgry   Wielka Brytania   W³ochy










Kuchnia słowacka podobnie jak inne kuchnie europejskie przyjmowała wpływy od swoich sąsiadów, w tym przypadku czerpała z kuchni przede wszystkim czeskiej, ale także węgierskiej, austriackiej, polskiej i ukraińskiej.


Knedliki to potrawa s³owacka, ale równiez czeska.

Potrawy

Smaki kuchni słowackiej nie należą do najbardziej cenionych w świecie. Dominują tam potrawy przyrządzane na bazie mięs, głównie wieprzowiny oraz ziemniaków. Popularne są też różne rodzaje koziego sera.

Prażony ser

Podstawą dla turysty przebywającego na Słowacji jest spróbowanie prażonego sera. Potrawę tę robi się w niezwykle prosty sposób. Specjalny rodzaj żółtego sera smaży się  w panierce na głębokim tłuszczu, a danie to podaje się z frytkami i sosem tatarskim.  Bez wątpienia jest to najpopularniejsza potrawa zamawiana przez Polaków.

Ryby

Ostatnimi czasy również importowane owoce morza coraz odważniej zdobywają słowacką kuchnię. Z ryb najczęściej przyrządza się karpia i pstrąga, które hoduje się na Słowacji. Karp jest także obowiązkowym daniem wigilijnego menu: smażony, panierowany,  z orzechami, czosnkiem lub w cieście piwnym. Pstrąga się piecze lub napełnia nadzieniem  z migdałów, szynki lub sera, podaje się go również gotowanego.

Kluski

Popularnym daniem na Słowacji jest strapaczka, która znana jest także na Węgrzech.  I właśnie tam podawana jest jako deser, mimo że składają  się na nią ziemniaczane haluszki (kluski) z bryndzą i słoniną podawane ze słodką i kwaśną śmietaną. Niektórzy uważają, że kuchnia słowacka różni się od czeskiej bogatszym użyciem przypraw, czym przypomina kuchnię znaną na  Węgrzech.

Piwo

Do każdego dania nieodłącznym elementem jest słowackie piwo, najpopularniejsze  w tym kraju to Złoty Bażant. Dla miłośników wina godnym polecenia są te z okolic Bratysławy i Koszyc.
 



S³owacja - miasta

Bratys³awa Koszyce Preszów Wilkoliniec


S³owacja - co warto wiedzieæ



S³owacja - Tradycje na S³owacji Tradycje na S³owacji
Maj uznawany za miesiąc zakochanych ma na Słowacji swoje święto nazywane ...
S³owacja - S³owacja œwiêta S³owacja œwiêta
Na Słowacji w ciągu roku obchodzi się bardzo dużo świąt ...
S³owacja - Ciekawostki o S³owacji Ciekawostki o S³owacji
W Europie Środkowej Słowacja plasuje się na drugim miejscu pod względem ...
S³owacja - Przepisy drogowe na S³owacji Przepisy drogowe na S³owacji
Na S³owacji samochód powinien byæ wyposa¿ony w: pasy bezpieczeñstwa na przednich siedzeniach ...
S³owacja - Godziny pracy na S³owacji Godziny pracy na S³owacji
Godziny pracyUrzêdy (w tym wiêkszoœæ banków) pracuj¹ pn.–pt. w godz. 8.00–17.00. ...
S³owacja - Krainy geograficzne na S³owacji Krainy geograficzne na S³owacji
Pod wzglêdem ukszta³towania terenu S³owacja przypomina piramidê: niziny na obrze¿ach kraju ...
S³owacja - S³owacja mapa S³owacja mapa
S³owacja - Historia S³owacji Historia S³owacji
W IX w. na terenie Słowacji powstały pierwsze państewka plemienne. W latach ...
S³owacja - Wa¿ne telefony na S³owacji Wa¿ne telefony na S³owacji
Ambasada Rzeczypospolitej Polskiej w Bratysławie ul. Hummelova 4, 814 91 ...

Kuchnia S³owacka - dodaj komentarz:



Twój komentarz:
Twój podpis:



 


Lovetotravel
Kontakt
Wa¿ne: nasze strony wykorzystuj¹ pliki cookies