Kuchnia S這wacka


Strona g堯wna -> S這wacja -> Kuchnia S這wacka
Lovetotravel.pl
 Przewodnik turystyczny
Strona g堯wna   
Europa Azja Ameryka Po逝dniowa Ameryka P馧nocna Australia Afryka
Austria   Belgia   Bia這ru   Bu貪aria   Chorwacja   Czechy   Dania   Estonia   Finlandia   Francja   Grecja   Hiszpania   Holandia   Irlandia   Litwa   υtwa  
Niemcy   Norwegia   Polska   Portugalia   Rumunia   Serbia   S這wacja   S這wenia   Szwajcaria   Szwecja   Ukraina   W璕ry   Wielka Brytania   W這chy










Kuchnia słowacka podobnie jak inne kuchnie europejskie przyjmowała wpływy od swoich sąsiadów, w tym przypadku czerpała z kuchni przede wszystkim czeskiej, ale także węgierskiej, austriackiej, polskiej i ukraińskiej.


Knedliki to potrawa s這wacka, ale r闚niez czeska.

Potrawy

Smaki kuchni słowackiej nie należą do najbardziej cenionych w świecie. Dominują tam potrawy przyrządzane na bazie mięs, głównie wieprzowiny oraz ziemniaków. Popularne są też różne rodzaje koziego sera.

Prażony ser

Podstawą dla turysty przebywającego na Słowacji jest spróbowanie prażonego sera. Potrawę tę robi się w niezwykle prosty sposób. Specjalny rodzaj żółtego sera smaży się  w panierce na głębokim tłuszczu, a danie to podaje się z frytkami i sosem tatarskim.  Bez wątpienia jest to najpopularniejsza potrawa zamawiana przez Polaków.

Ryby

Ostatnimi czasy również importowane owoce morza coraz odważniej zdobywają słowacką kuchnię. Z ryb najczęściej przyrządza się karpia i pstrąga, które hoduje się na Słowacji. Karp jest także obowiązkowym daniem wigilijnego menu: smażony, panierowany,  z orzechami, czosnkiem lub w cieście piwnym. Pstrąga się piecze lub napełnia nadzieniem  z migdałów, szynki lub sera, podaje się go również gotowanego.

Kluski

Popularnym daniem na Słowacji jest strapaczka, która znana jest także na Węgrzech.  I właśnie tam podawana jest jako deser, mimo że składają  się na nią ziemniaczane haluszki (kluski) z bryndzą i słoniną podawane ze słodką i kwaśną śmietaną. Niektórzy uważają, że kuchnia słowacka różni się od czeskiej bogatszym użyciem przypraw, czym przypomina kuchnię znaną na  Węgrzech.

Piwo

Do każdego dania nieodłącznym elementem jest słowackie piwo, najpopularniejsze  w tym kraju to Złoty Bażant. Dla miłośników wina godnym polecenia są te z okolic Bratysławy i Koszyc.
 



S這wacja - miasta

Bratys豉wa Koszyce Presz闚 Wilkoliniec


S這wacja - co warto wiedzie



S這wacja - S這wacja wi皻a S這wacja wi皻a
Na Słowacji w ciągu roku obchodzi się bardzo dużo świąt ...
S這wacja - Tradycje na S這wacji Tradycje na S這wacji
Maj uznawany za miesiąc zakochanych ma na Słowacji swoje święto nazywane ...
S這wacja - Historia S這wacji Historia S這wacji
W IX w. na terenie Słowacji powstały pierwsze państewka plemienne. W latach ...
S這wacja - Godziny pracy na S這wacji Godziny pracy na S這wacji
Godziny pracyUrz璠y (w tym wi瘯szo banków) pracuj pn.–pt. w godz. 8.00–17.00. ...
S這wacja - Krainy geograficzne na S這wacji Krainy geograficzne na S這wacji
Pod wzgl璠em ukszta速owania terenu S這wacja przypomina piramid: niziny na obrze瘸ch kraju ...
S這wacja - S這wacja mapa S這wacja mapa
S這wacja - Ciekawostki o S這wacji Ciekawostki o S這wacji
W Europie Środkowej Słowacja plasuje się na drugim miejscu pod względem ...
S這wacja - Przepisy drogowe na S這wacji Przepisy drogowe na S這wacji
Na S這wacji samochód powinien by wyposa穎ny w: pasy bezpiecze雟twa na przednich siedzeniach ...
S這wacja - Wa積e telefony na S這wacji Wa積e telefony na S這wacji
Ambasada Rzeczypospolitej Polskiej w Bratysławie ul. Hummelova 4, 814 91 ...

Kuchnia S這wacka - dodaj komentarz:



Tw鎩 komentarz:
Tw鎩 podpis:



 


Lovetotravel
Kontakt
Wa積e: nasze strony wykorzystuj pliki cookies