Kuchnia Słowacka


Strona główna -> Słowacja -> Kuchnia Słowacka
Lovetotravel.pl
 Przewodnik turystyczny
Strona główna   
Austria   Belgia   Białoruś   Bułgaria   Chorwacja   Czechy   Dania   Estonia   Finlandia   Francja   Grecja   Hiszpania   Holandia   Irlandia   Litwa   Łotwa  
Niemcy   Norwegia   Polska   Portugalia   Rumunia   Serbia   Słowacja   Słowenia   Szwajcaria   Szwecja   Ukraina   Węgry   Wielka Brytania   Włochy










Kuchnia słowacka podobnie jak inne kuchnie europejskie przyjmowała wpływy od swoich sąsiadów, w tym przypadku czerpała z kuchni przede wszystkim czeskiej, ale także węgierskiej, austriackiej, polskiej i ukraińskiej.


Knedliki to potrawa słowacka, ale równiez czeska.

Potrawy

Smaki kuchni słowackiej nie należą do najbardziej cenionych w świecie. Dominują tam potrawy przyrządzane na bazie mięs, głównie wieprzowiny oraz ziemniaków. Popularne są też różne rodzaje koziego sera.

Prażony ser

Podstawą dla turysty przebywającego na Słowacji jest spróbowanie prażonego sera. Potrawę tę robi się w niezwykle prosty sposób. Specjalny rodzaj żółtego sera smaży się  w panierce na głębokim tłuszczu, a danie to podaje się z frytkami i sosem tatarskim.  Bez wątpienia jest to najpopularniejsza potrawa zamawiana przez Polaków.

Ryby

Ostatnimi czasy również importowane owoce morza coraz odważniej zdobywają słowacką kuchnię. Z ryb najczęściej przyrządza się karpia i pstrąga, które hoduje się na Słowacji. Karp jest także obowiązkowym daniem wigilijnego menu: smażony, panierowany,  z orzechami, czosnkiem lub w cieście piwnym. Pstrąga się piecze lub napełnia nadzieniem  z migdałów, szynki lub sera, podaje się go również gotowanego.

Kluski

Popularnym daniem na Słowacji jest strapaczka, która znana jest także na Węgrzech.  I właśnie tam podawana jest jako deser, mimo że składają  się na nią ziemniaczane haluszki (kluski) z bryndzą i słoniną podawane ze słodką i kwaśną śmietaną. Niektórzy uważają, że kuchnia słowacka różni się od czeskiej bogatszym użyciem przypraw, czym przypomina kuchnię znaną na  Węgrzech.

Piwo

Do każdego dania nieodłącznym elementem jest słowackie piwo, najpopularniejsze  w tym kraju to Złoty Bażant. Dla miłośników wina godnym polecenia są te z okolic Bratysławy i Koszyc.
 



Słowacja - miasta

Bratysława Koszyce Preszów Wilkoliniec


Słowacja - co warto wiedzieć



Słowacja - Tradycje na Słowacji Tradycje na Słowacji
Maj uznawany za miesiąc zakochanych ma na Słowacji swoje święto nazywane ...
Słowacja - Słowacja święta Słowacja święta
Na Słowacji w ciągu roku obchodzi się bardzo dużo świąt ...
Słowacja - Ciekawostki o Słowacji Ciekawostki o Słowacji
W Europie Środkowej Słowacja plasuje się na drugim miejscu pod względem ...
Słowacja - Przepisy drogowe na Słowacji Przepisy drogowe na Słowacji
Na Słowacji samochód powinien być wyposażony w: pasy bezpieczeństwa na przednich siedzeniach ...
Słowacja - Godziny pracy na Słowacji Godziny pracy na Słowacji
Godziny pracyUrzędy (w tym większość banków) pracują pn.–pt. w godz. 8.00–17.00. ...
Słowacja - Krainy geograficzne na Słowacji Krainy geograficzne na Słowacji
Pod względem ukształtowania terenu Słowacja przypomina piramidę: niziny na obrzeżach kraju ...
Słowacja - Słowacja mapa Słowacja mapa
Słowacja - Historia Słowacji Historia Słowacji
W IX w. na terenie Słowacji powstały pierwsze państewka plemienne. W latach ...
Słowacja - Ważne telefony na Słowacji Ważne telefony na Słowacji
Ambasada Rzeczypospolitej Polskiej w Bratysławie ul. Hummelova 4, 814 91 ...

Kuchnia Słowacka - dodaj komentarz:



Twój komentarz:
Twój podpis:



 


Lovetotravel
Kontakt
Ważne: nasze strony wykorzystują pliki cookies